fbpx

Digital Marketing Bureau | Flaih ApS

Instagram SEO

SKAB VÆRDI MED INSTAGRAM SEO

Illustration af Instagram SEO

Hos Flaih arbejder vi med Instagram SEO på mange forskellige måder, og det afhænger ofte af hvilken type virksomhed vi hjælper. Du kan læse en mere grundlæggende artikel om SEO, hvis denne disciplin er helt ny for dig.

DEL INDLÆG OM INSTAGRAM SEO

Spændende muligheder med Instagram

Instagram er et konstant voksende medie, og mere relevant i 2020 end nogensinde før. Allerede tilbage i 2018 oversteg Instagram de ca. 600 mio. månedligt aktive brugere. Man kan med fordel læse om søgemaskineoptimering (SEO) generelt, før man giver sig i kast med Instagram SEO. Er søgemaskineoptimering så overhovedet en ting på Instagram? Ja, i den grad. Det tilhører en kategori af søgemaskine optimering der hedder Social SEO.

For at sætte det i perspektiv, så har LinkedIn ca. 56 millioner aktive brugere om måneden (LinkedIn, 2020), Twitter har ca. 100 millioner aktive brugere om måneden (Clement, 2019b), og Facebook har ca. 800 millioner aktive brugere om måneden (Clement, 2020). Det tal der er med til at vise hvor stort potentialet er, som burde give motivation for at optimere sin online tilstedeværelse på Instagram med SEO.

Tabel med information om Instagram SEO

Som det fremgår af søjlediagrammet ovenfor (Clement, 2019a), har Instagram været i kraftig vækst mere eller mindre efter Facebook købte det sociale medie d. 09. april 2012. Derfor er Instagram og søgemaskineoptimering herpå et meget vigtigt led i kæden af SEO-aktiviteter, for at øge synligheden af ens site, brand, blog, webshop, etc. En øget synlighed for brugere resulterer i flere besøgende på ens site.

Instagram er en søgemaskine i sig selv, og fungerer super godt til eksempelvis lokal SEO, som i alt sin enkelthed går ud på at ramme ens lokale brugere, hvis man har en fysisk lokation, hvorpå kunder kan besøge din virksomhed. Det vil sige, hvis man eksempelvis er en bager i Aarhus C. og man benytter sig af Instagram til at poste billeder/videoer,hvor man tagger sig selv som lokationen på sine billeder/videoer. Når man gør det, så ville man havne i folks feed under ”udforsk”, hvis de søger på 8000, Aarhus, bager etc., men det kræver typisk også at de er i nærheden af dig, fordi det tager Instagrams søgealgoritme bl.a. højde for. Dog er potentialet for langt de fleste brancher og virksomheder meget interessant, hvorfor Instagram oftest giver rigtig god mening at ligge noget vægt på.

For at kunne optimere herefter, så bliver man nød til at appellere til sin målgruppe, men før at man kan eksponere sig overfor sin målgruppe, så kræver det at man er synlig. Lad os komme i gang med at præsentere dig for 7 tips og tricks, som du kan benytte dig af for at optimere synligheden af din Instagram side.

Profil og opsætning

Der er nogle simple tricks og funktioner, som man går i gang med opsætningen af ens Instagramkonto. Disse tips vil maksimere ens potentiale for at opnå trafik på profilen på lang sigt, og hvis man har fastslået en god strategi fra start, så sparer man tid og opnår den bedste brugeroplevelse.

Det næste man skal gøre sig overvejelser omkring når man etablerer en Instagramprofil, er ens brugernavn/profilnavn. Her er det vigtigt at inkludere ens primære søgeord. Man kan med fordel have lavet en søgeordsanalyse forinden dette step. Dertil skal det nævnes, at man kan lave sit navn om, hvis man allerede har etableret en Instagram profil. Som eksempel, så tager vi udgangspunkt i at du ejer en café, så ville dit primære søgeord være ”café”, også selvom det ikke direkte indgår i dit navn.

Hvis man går ind på Instagram og søger ”cafe” i Aarhus C., så får man en masse forskellige resultater. Som det fremgår af billedet herunder, så har de alle det tilfælles at deres navne i en eller anden udstrækning indeholder cafe og typisk i starten. Derudover så har topresultaterne også inkorporeret i @brugernavnet som står med hvidt, og selve navnet som står under med gråt.

Den første er cafefika, som traditionelt bare hedder Fika, men ved at inkorporere cafe, så rammer de altså lidt bredere og faktisk fanger mange, som blot søger på caféer i nærheden, måske endda søger bloggervenlige lokationer/ting, som ville se godt ud på deres story eller deres profil feed. Dem som specifikt søger efter Fika finder dem alligevel på navnet, og ved højst sandsynligt allerede hvor det er, hvorfor de ville finde stedet uanset.
Når man har etableret navnet og kommet igennem registreringen af profilen, så er der fire yderligere hurtige tips, som du kan benytte dig af.
 • Gør din profil offentlig
  • Profil -> Menu i højre hjørne -> Indstillinger -> Privatlivsindstillinger -> Konto og privatlivsindstillinger -> Vælg ”offentlig”
 • Registrer en Instragram Virksomhed
  • Det tillader adresse, annoncering, tracking og mere interessant data.
 • Inkluder et link som kan trackes i din biografi
 • Lav et genkendeligt profilbillede evt. med logo
Der er muligvis mange af tingene, som du godt vidste, men for at få det meste ud af sit potentiale, så skal man lægge fundamentet for videreudvikling og skalering af ens Instagram profil. Når der er styr på det, så springer vi videre til det mere tekniske.

Brug sekundære keywords i din Instagram biografi

Din Instagram bio er profilens biografi, hvori man kan fylde de vigtigste ting i. Man har 150 tegn at gøre godt med, og de skal bruges på sekundære søgeord. For at holde den røde tråd tager vi igen udgangspunkt i Fika, som får smidt nogle brugbare informationer plus nogle sekundære søgeord, som vist herunder.

Er der plads til forbedring, ja. Man bør ikke skrive ting flere gange, og adressen kommer allerede frem, når man laver en business profil, derfor kunne man havde sparet den, og flydt flere sekundære keywords ind. Yderligere kunne deres navn navn for profilen med fordel være Café Fika, så de rammer deres primære søgeord ”cafe” igen. De kunne de havde skrevet hvornår de var stiftet eller skrive et frokosttilbud i bioen, som informativ tekst. Afslutningsvis kunne de også inkludere sekundære søgeord som:

 • Vegan friendly / Vegansk menu
 • Sundt mad
Afslutningsvis kunne de med fordel lave blog-indlæg om sundt mad efter træning, hvor de nævner protein indhold, vitaminer og kalorier, opskrifter, nye råvarer, forskel på økologiske og konventionelle råvarer, etc., som de linker til direkte i bunden af deres biografi.

Brug #hashtags som keywords

Når man poster billeder eller videoer på instagram, så har man muligheden for at benytte sig af # (hashtags), og dette skal du bruge til at kategorisere dit billede eller video. Hvilket brand er det, hvilken kategori tilhører det, hvad associerer man med dette, etc. Det er her du bl.a. kan ramme folk som følger et hashtag som #DogLover, hvis du sælger halsbånd til hunde. Folk der virkelig elsker hunde, har nok en hund ellers kender de nogen der har, hvorved de kan fremvise dit produkt, hvis du laver nogle interessante billeder og videoer. Se hastags som en form for struktureret data for dit billede.

Dine hashtags skal dermed ramme dem dit produkt er direkte relevant for, men også dem som kunne være interesseret. Du skal definere din produktkategori, dit brand, miljøet og stemningen. Det der blot er essentielt er, at dine hashtags næsten er skræddersyet til hver post. Man må naturligvis gerne have gengangere, men ellers skal der være naturlig variation i billedet eller videoen på baggrund af indholdet.

Brug sekundære keywords i din teksten på dine opslag

Teksten på dine opslag skal du se som dine indlæg i traditionel SEO på en hjemmeside. Det er der hvor man yderligere informerer søgemaskinen, Instagram, omkring hvad indholdet faktisk drejer sig om, så de eksponere de relevante brugere for indholdet, og dermed får du muligvis nye følgere. Det med at få nye følgere er selvfølgelig vigtigt, men det bliver ligegyldigt, hvis man ikke kan bibeholde de eksisterende følgere, hvorfor man altid skal huske at skrive noget relevant, interessant, spænende eller oplysende tekst til sine billeder.

Udnyt muligheden for at bruge ALT tekst på dine opslag

ALT tekst er en funktion på Instagram, hvor man kan implementere en alternativ tekst (alt tekst) til sit billede. Det er lavet til personer, som i større eller mindre grad ser dårligt. Funktion giver opslag muligheden for at beskrive hvad der faktisk sker på billedet eller i videoen, og så bliver det oplæst for dem som benytter applikationer til dette. Skal man bruge det? Ja, fordi alternativt udfylder Instagram automatisk dette felt og så er det langt fra sikkert at det bliver udfyldt korrekt. For at implementere alt-teksten på ens billeder skal man gøre følgende:
 1. Vælge og redigere et billede eller en video
 2. Gå videre siden, hvor beskrivelse, lokation og tags finder sted.
 3. Tryk på avancerede indstillinger og kør ned i bunden
 4. Tryk på skriv Alt Tekst

Tracking af alt

Tracking er alfa omega i denne tid, fordi man kan ikke genskabe gode resultater hvis man ikke har opskriften fra tidligere succes. Når du opsætter en forretningsprofil, så får du adgang til forskellige data fra din Instagram.

Data fra Instagram business, kan bruge til at se din ugentlige udvikling, men det er også vigtigt at du laver et dokument, eksempelvis et Excel ark, hvor du skriver den ugentlige udvikling ned. Der er nemlig en hage ved Instagram tracking, og det er at den kun tracker tilbage pr. løbende 7 dage. Når der er gået et år, kan det være svært at se den overordnede udvikling for profilen.

Man kan linke til sin hjemmeside fra en biografi, og her vil man kunne opsætte UTM-tracking, så man tydeligt kan se i eksempelvis Google Analytics, at den trafik kommer fra Instagram profilen. Dette er vigtigt, når man skal kunne kende de forskellige trafikkilder fra hinanden, så man ikke får misvisende data.

Ting der vil ødelægge din Instagram SEO

For nogle af jer ville i måske tænke ”det er da klart?”, men for en sikkerhedsskyld så gennemgår vi lige de ting, som faktisk ville skade din eksponeringsgrad på Instagram. En af de mere alvorlige ting, som Instagram har implementeret er et ”skygge forbud”, eller ”shadow ban” som det hedder officielt. Grunden til at der er skygge involveret, er fordi profilen som får dette shadow ban af Instagram ved det ikke selv, men de bliver ikke eksponeret for nye følgere og at dine opslag kommer ind under udforsk.
 1. Ikke køb et program som laver opslag, liker og følger for dig
 2. Ikke køb følgere
 3. Ikke køb likes
 4. Ikke stjæl indhold fra andre brugere

Få en gratis SEO-rapport

Med analyse og skræddersyet handlingsplan til din virksomhed

Læs mere

Vil du have hjælp til Instagram SEO?

Vi kan både stå for opsætningen og eksekveringen

Ansatte sidder i en sofa hos Flaih ApS

Hos Flaih bruger vi cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies.  Læs mere

We're On The Map

230 5th Avenue Suite 1004 10th Floor,

New York, NY 10001, United States

we are social
drop us a line

FRO

NT6