fbpx

Digital Marketing Bureau | Flaih ApS

SEO optimering

seo optimering anno 2020

Elementer til SEO optimering

Første niveau af SEO hos Flaih er en kortlægning af forskellige grundlæggende elementer, som er vigtige når der arbejdes med SEO.

DEL INDLÆG OM SEO OPTIMERING

Hvad er SEO optimering?

Vi har skrevet en lang artikel om SEO, som ligeledes beskriver hvad SEO optimering indebærer. Her beskriver vi hvordan vi arbejder med SEO-pyramiden, som vores overordnet og generelle tilgang til disciplinen. Vi inddeler arbejdet i fem forskellige niveauer, som danner rammerne for strategiplanlægningen, iværksættelsen og effektmålingen.

Formålet med denne artikel er at beskrive pyramidens første niveau, som indebærer de mere grundlæggende elementer. Denne side kan derfor opfattes som en underkategori, hvor der på længere sigt vil blive skrevet tilhørende artikler. Først og fremmest vil der være en generel beskrivelse af søgemaskiner samt hvordan disse overordnet fungerer. 

Hvad er en søgemaskine?

En søgemaskines formål er at levere resultater, som svar på det man søger efter. Søgemaskinerne får resultaterne gennem enorme mængder af informationer og data online, som bliver hentet fra forskellige hjemmesider verden over. Det kan være svært at danne et overblik over alle hjemmesider i verden, da der ikke eksisterer et centralt arkiveringssystem (Helnæs og Nielsen, 2017, s. 58). Søgemaskiner prøver at samle disse informationer og data, så brugerne nemmere kan finde det de søger. K.C. Laudon og C.G. Traver beskriver søgemaskiner på følgende made:

“Search engines identifies web pages that appear to match keywords, also called queries, entered by the user and then provides a list of the best matches.” (Laudon og Traver, 2018, s. 154)

Søgemaskiner ønsker altså ikke blot at levere resultater, de skal være så relevante som overhovedet muligt. For at kunne vise de mest relevante resultater til en given søgning, benytter søgemaskinerne en kompleks matematisk algoritme. En algoritme som vurderer hvilke hjemmesider der har størst relevans, afhængigt af hvad brugerne har efterspurgt. Denne algoritme er baseret på enormt mange faktorer, som giver hver hjemme en score. Denne score afgør hvilken placering hjemmesiden får i søgemaskinen. (Helnæs og Nielsen, 2017, s. 58)

Hvordan fungerer SEO optimering?

For at kunne levere de mest relevante resultater, samler søgemaskinerne informationerne i et indeks. I praksis fungerer dette ved, at et stykke software gennemgår/crawler hjemmesider meget detaljeret. Herefter sendes outputtet til en hovedserver, hvor informationerne om hjemmesiden bliver gemt, indekseret og rangeret. (Helnæs og Nielsen, 2017, s. 59)

Dette bekræfter Google, som følger tre skridt for at kunne vise relevante resultater i søgemaskiner. De tre skridt er crawling, indeksering og visning samt rangering, som er Googles søgemaskines grundlæggende fremgangsmetode. (Google, 2019c)

L. Johnsen beskriver også SEO som arbejdet med at lave hjemmesider, så de bliver vist højt i søgemaskinernes resultater. Han mener at det er en misvisende titel, da det ikke er selve søgemaskinen man optimerer. Det er specifikke sider på en hjemmeside, som man ønsker skal findes og rangeres i søgemaskinerne. (Johnsen, 2019)

Populære søgemaskiner

Der findes utallige forskellige søgemaskiner på markedet, men Google løber stadigvæk afsted med førstepladsen. Når der arbejdes med SEO, er det dog stadigvæk vigtigt at kende de forskellige muligheder. Det skyldes at søgemaskiner kan have forskellige formål, og det er derfor vigtigt at vide hvilke man optimerer mod. Nogle er mere målrettet geografiske områder, hvor andre har fokus på bestemte målgrupper. (Helnæs og Nielsen, 2017, s. 57)

Ovenstående tabel viser markedsandelene for de største søgemaskiner i hele verden, hvor det tydeligt ses at Google besidder størstedelen hertil. Tabellen er baseret på data fra start april 2020, men vil løbende blive opdateret (Statcounter, 2020). Ovenstående er bestemt ikke en udtømmende liste over søgemaskiner, men blot en illustration af de mest populære. Der findes eksempelvis også forskellige typer af søgemaskiner:

 • Internationale:
  • Google
  • Bing
  • Yahoo
  • Duckduckgo
  • Ask
  • AOL
 • Lokale:
  • Baidu (Indien og Kina)
  • Qihoo 360 (Kina)
  • Sohu Sogou (Kina)
  • Yandex (Rusland)
  • T-Online (Tyskland)
  • Qwant (Frankrig)
  • Jubii (Danmark)
 • Bestemte områder:
  • DBA
  • Momondo
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
 • Videnskabelige artikler:
  • GoogleScholar
  • MicrosoftAcademic
  • WorldwideScience
  • EBSCO
Det kan være værdifuldt at indtænke andre søgemaskiner i sin strategi, og ikke kun fokusere på Google. Det afhænger naturligvis af sin målgruppe, og hvilke søgemaskiner de anvender i relation til virksomheden. Uanset hvilken søgemaskine der er tale om, er det vigtigt altid at fokusere på dens tilhørende algoritme.

Søgemaskinens algoritme

L. Johnsen mener problemstillingen ligger i at udbyderne bag søgemaskinerne hemmeligholder, hvordan algoritmen fungerer og løbende bliver opdateret. Selvom der kan være bred konsensus mellem SEO-eksperter, kan det være svært at være sikker på hvilke elementer der er gældende. (Johnsen, 2019, s. 21)

Udover at udbyderne hemmeligholder søgemaskinernes algoritmer, vil de også løbende ændre og optimere hvordan de fungerer. Det er derfor vigtigt løbende at opdatere sin hjemmeside, så den følger de nyeste standarder udstedt af søgemaskinernes udbydere. Der er mange blogs online om SEO, og det er vigtigt at være kritisk i sin læsning. A. Clarke mener ikke man kan opnå succes, hvis man udelukkende baserer sin viden på disse kilder. (Clarke, 2019, s. 10-11)

Han mener at forståelsen for baggrunden af algoritmen er vigtig, og hjælper til at opnå succes med SEO. Udbyderne af søgemaskiner, såsom Google, ønsker at tilbyde den bedste service for deres besøgende. Det betyder at algoritmen konstant ændres, så søgemaskinen altid viser de mest relevante resultater. (Clarke, 2019, s. 13)

L. Johnsen mener ligeledes, at det er vigtigt at bemærke baggrunden for algoritmen. Han beskriver kort og præcist Googles udvikling disse år, som han mener startede med at frembringe relevante hjemmesider og webshops, til et fokus på at kunne levere informationerne direkte i søgemaskinen. Googles slogan for dette lyder “from strings to things”, som betyder at det omhandler ting fra den virkelige verden, som nemt og hurtigt skal kunne vises til brugerne. (Johnsen, 2019, s. 7)

Få en gratis SEO-rapport

Med analyse og skræddersyet handlingsplan til din virksomhed

Læs mere

Vil du have hjælp til SEO optimering?

Send os en mail med din problemstilling

Ansatte sidder i en sofa hos Flaih ApS

Hos Flaih bruger vi cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies.  Læs mere

We're On The Map

230 5th Avenue Suite 1004 10th Floor,

New York, NY 10001, United States

we are social
drop us a line

FRO

NT6