Lav en søgeordsanalyse til Google med denne trin-for-trin vejledning. Artiklen indeholder 9 simple trin, og skal gøre dig udrustet til at arbejde professionelt med søgeord.
En søgeordsanalyse handler grundlæggende om, at optimere din hjemmeside, webshop eller applikation mod de søgeord dine kunder bruger. Dvs. de ord de indtaster i søgemaskiner såsom Google, Bing eller Yahoo. I denne artikel vil vi dog udelukkende arbejde med Google, da de har en global markedsandel på over 90 procent (Statcounter 2020).
Uanset om du sælger fysiske produkter, serviceydelser eller en blanding, så er det en god ide at lave en søgeordsanalyse. I min optik er det faktisk direkte umuligt, at arbejde professionelt på nettet uden en søgeordsanalyse. For under 5 år siden kunne man være heldig at ramme nogle af Googles algoritmer, og vinde en masse succes uden at have arbejdet med søgeord.
“129,3 mia. kr. brugte danskerne online i 2018 – find potentialet for din virksomhed med en professionel søgeordsanalyse.” (FDIH 2018)
For mange brancher er konkurrencen blevet for stor, og derfor ses dette stort set ikke længere. Men er en søgeordsanalyse nødvendig for alle virksomheder? I 2018 brugte alle danskere samlet 129,3 mia. kr. online, og puttede 197 millioner gange noget i deres indkøbskurv og gennemførte et køb.
Der er i hvert fald et kæmpe potentiale online, som mange allerede har fundet ud af. Hvis du vil blive kampklar til den digitale kamp, kan du med fordel læse videre. Denne artikel vil kickstarte dine søgeords skills, og klæde dig på til kamp mod dine online konkurrenter.
Andet niveau i Flaihs arbejde med SEO er søgeordsanalysen, som handler om at finde og tilpasse en hjemmeside mod bestemte søgeord og -termer. Dette anser A. Hingeberg, J. Hebsgaard og C.K. Pedersen som en fundamental del af arbejdet med SEO, som ligeledes skulle hjælpe med at skabe strukturen for hjemmesiden. (Hingeberg, Hebsgaard og Pedersen, 2017, s. 133).
Helt grundlæggende udarbejdes søgeordsanalysen, så en hjemmeside bliver fundet på relevante søgninger fra brugere eller potentielle kunder. Formålet er at identificere alle søgeord og -fraser, som brugere eller potentielle kunder indtaster i en søgemaskine. (McDonald, 2019, s. 53)
J. Helnæs og D.E.K. Nielsen beskriver søgeord som de ord eller sætninger, brugerne indtaster i søgemaskinens interface. Det er ord eller sætninger, som man gerne vil findes på i søgemaskinens resultater (Helnæs og Nielsen, 2017, s. 66). J. McDonald mener at de bedste søgeord passer til virksomhedens kerneværdier, har et højt antal søgninger og er værdifulde for potentielle kunder (McDonald, 2019, s. 53).
Der findes forskellige måder at opdele søgeord på, hvor den mest overordnet er i High Volume kontra Long Tail søgeord. En måde at beskrive High Volumen og Long Tail søgeord på, er ved brug af den velkendte søgeordstragt. Statistikkerne viser, at Long Tail ofte har en højere konverteringsrate end High Volumen søgeord. Når man bruger High Volumen søgeord er man mere uafklaret i sin søgning, og har blot en fornemmelse af hvad der ønskes. Teorien går på at man bliver mere købsklar, jo længere man bevæger sig ned i tragten.
Nedenstående model er en illustration af søgeordstyper, som indeholder et eksempel ved en transaktionssøgning på sko. Teorien går på at lange søgetermer konverterer bedre, men samtidig har en mindre mængde månedlig trafik. Der kan derfor både være fordele og ulemper ved begge søgeordstyper, og afhænger ofte af den enkelte situation. (Flensted, 2011, s. 48)
Uanset hvilken kategori der er tale om, kan man yderligt opdele sine søgeord i hhv. High Volumen og Long Tail søgeord. High Volumen beskriver de mere generelle søgeord, som eksempelvis kunne være sofa, bil, tøj og lign.. Long Tail er modsætningen, hvor søgefrasen ofte er relativ lang. Modellen indeholder et eksempel ved en transaktionssøgning på sko, hvor brugeren bliver mere og mere præcis i sin efterspørgsel.
Virksomhedens digitale strategi og målgruppeanalyse kommer i mange størrelser og former, og du kan stort set altid blive ved med at arbejde på dem. Pointen her er ikke at du skal udarbejde en dybdegående akademisk opgave (nærmere tværtimod), men altid huske at have dine egne mål og kunderne i tankerne når du arbejde med søgeord.
I dette afsnit kommer selve guiden til en god søgeordsanalyse, som du blot skal følge trin for trin. En søgeordsanalyse bliver dog ikke lavet hen over en aften, men er et dokument du løbende skal arbejde med og optimere. I dette tilfælde er outputtet et ganske almindeligt Excel-ark, som man med fordel kan oprette som et Google Sheet på sit drev. Dette ark skal være fundamentet for alt SEO du arbejder med, og er et ark du løbende skal videreudvikle og optimere.
Det er vigtigt at arbejde kontinuerligt med søgeordsanalysen, så den hele tiden er opdateret efter de nyeste informationer/data. Det vil kræve online værktøjer, som skal bruges til at indsamle, analysere og illustrere forskellige elementer af arbejdet med søgeordsanalysen. (Helnæs og Nielsen, 2017, s. 81)
Denne metode vil blive kombineret og nuanceret med mere konkrete metoder, som er nødvendige for at udarbejde hvert af de overordnet trin. Disse trin vil blive uddybet i dette afsnit, og danner dermed rammerne for udarbejdelsen af søgeordsanalysen. Opsummeringen kan ske i et helt almindeligt Excel-ark, som indeholder de forskellige informationer. Helnæs og Nielsens metode kan udvides og underbygges med metoder illustreret i tabel 1 (Helnæs og Nielsen, 2017, s. 81).
Hvert trin vil blive gennemgået med en beskrivelse samt værktøjer til at fuldføre det pågældende trin. Nogle af disse værktøjer koster penge, og andre kan du benytte helt gratis. Du vil have mulighed for at gennemføre hele guiden med ganske udmærket gratis værktøjer, så du kan prøve kræfter med SEO inden du investerer i dyre værktøjer.
På et tidspunkt vil det dog formentligt blive nødvendigt at investere i betalte værktøjer, da disse kan øge dine placeringer markant. N. Patel argumenterer for at virksomheder skal prøve sig frem og teste forskellige metoder, når der skal udarbejdes en søgeordsanalyse (Dean, 2019). Dette er B. Dean enig i, og tilføjer vigtigheden af kontinuerligt arbejde med analysen (Patel, 2019).
Beskrivelse: Første skridt er idefasen, hvor alle tanker og ideer skal omformes til ord og sætninger. Det skal være ord og sætninger, der relaterer sig til din side/virksomhed, og det formål der driver hele virksomheden. Uanset hvorvidt du synes det lyder fornuftigt eller ej, så skal det hele skrives ned. Senere i guiden finder vi søgevolumen, som fremadrettet bliver en afgørende faktor for, om et søgeord eller -frase skal bruges eller skrottes.
Værktøjer: Excel, https://mindmeister.com, Google-Doc, papir og blyant etc.
Beskrivelse: Spørg dine kunder, hvad de søgte på, for at finde frem til din virksomhed eller se på hvilke ord de bruger i mails, på Trustpilot, Facebook, Instagram, YouTube , Google etc.. Send spørgeskemaer ud og vær generelt opmærksom på hvilke ord de anvender. Indsæt en søgefunktion på hjemmesiden, og find herigennem ord dine besøgende/kunder bruger. Når du har fundet frem til en liste over ord dine besøgende/kunder bruger, skal du indsætte dem i dit Excel-ark.
Værktøjer: Google Analytics, SoMe-integrationer med Google Analytics, Surveyxact, Online Research etc.
Beskrivelse: Nu har du en liste med kategoriseret søgeord, som udelukkende er baseret på egne eller kunders ideer til søgeord. Nu skal vi begynde at bruge nogle online værktøjer, som giver indsigt i hvordan brugere rent faktisk bruger søgemaskinen. Hvad har dine kunder/besøgende rent faktisk indtastet i søgemaskinen, som du kan bruge til at målrette personaliseret indhold. Det kan udbygge din nuværende kategorier, eller det kan måske skabe nye du ikke havde tænkt på. Mange af værktøjerne viser søgevolumen af de forskellige søgeord eller -fraser, hvor det kan være fristende at vælge dem med størst volumen. Dette er dog på ingen måde holdbart, og ofte en rigtig dårlig strategi. Det kommer jeg nærmere ind på senere, da du ikke skal koncentrere dig om volumen i dette trin. Indsæt relevante søgeord og -fraser i dit Excel-ark.
Værktøjer: Übersuggest, Google Keyword Planner, Google Trends & KeywordShitter
Beskrivelse: Det kan være en god ide og kontrollere dine nærmeste konkurrenters hjemmesider, og se hvordan de har opbygget deres struktur. Hvilke ord ser du først? Hvordan har de kategoriseret deres sider? Hvilke sider har meget tekst? Hvilke ord går igen på flere af siderne?
Værktøjer: SemRush, Ahrefs etc.
Beskrivelse: Din liste kan på nuværende tidspunkt virke uoverskuelig, og det kan være svært at se hvordan det hele skal hænge sammen. Trin 6 er det første trin der nu vil fokusere på, at gøre din liste mindre og mere konkret. Vi skal her kigge på hvilke ord der lav konkurrence og høj konverteringsprocent. På denne måde finder vi de mest relevante søgeord for dig, som du herefter skal optimere dine sider i mod.
Værktøjer: Brug søgeordsplanlægningen til at afgøre, hvor mange søgninger der er på dine valgte søgeord. Undersøg også konkurrencen på disse søgeord. Du kan også bruge Übersuggest til at finde volumen på dine søgeord.
Beskrivelse: Når du arbejder med din URL-struktur, er det vigtigt at bemærke at du gerne må inddrage den såkaldte SEO-tunnel. Dvs. hvis du har en side der omhandler sko, må du gerne beskrive forskellige skotyper overordnet på siden, sammen med en masse andet indhold om sko. Denne side må gerne linke til en anden underside der omhandler specifikt en af disse skotyper, uden at Google ser det som søgeordskannibalisering.
Værktøjer: Åben en inkognito-browser, og søg herefter på dit søgeord. Nederst på siden vil du se en sektion med relateret søgeord også kaldet GLSI-ord.
Beskrivelse: Efter trin1 og 2 skulle du gerne have en lang liste over mulige søgeord og -fraser, hvor du nu skal kategorisere dem bedst muligt. Mange webshops kategoriserer sine søgeord ud fra den pågældende produktgruppe, hvilket i mange tilfælde også giver god mening. Men husk at være kreativ, og eksperimentér med nye koncepter.
Værktøj: Excel
Beskrivelse: Nu skulle du gerne have en mere konkret liste over søgeord, som du ønsker at optimere dine sider i mod. For at sikre at du ikke udfører søgeordskannibalisering, skal du have helt styr på din URL-struktur. Søgeordskannibalisering betyder at du optimerer sider mod det samme søgeord, hvilket i princippet fortæller Google at du konkurrerer mod dig selv. Det er ekstremt vigtigt at du kun bruger et søgeord pr. side, og ikke optimerer flere sider mod det samme søgeord.
Værktøjer: Excel
Beskrivelse: Nu bliver du for alvor udfordret på din ordenssans, da du skal sammensætte alle de tidligere trin i et brugervenligt og overskueligt Excel-ark.
Værktøjer: Excel
Hos Flaih bruger vi cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. Læs mere
230 5th Avenue Suite 1004 10th Floor,
New York, NY 10001, United States
FRO
NT6